• Jihaaaa weer NUMMER 1 Emerce100, 2021

  Lees meer
 • Van Gogh Worldwide, uniek online platform met wereldwijde ambitie

  Lees meer
 • Wederom Nummer 1 Emerce100, 2020

  Lees meer
 • Puurpl wint International Splash award

  Lees meer
 • Puurpl wint twee Splash awards

  Lees meer
 • Nummer 1 Emerce100

  Lees meer
 • Puurpxl partner Task Analytics

  Lees meer
 • Puurpxl met stip in top5 in FONK50!

  Lees meer
 • Darja is Very Inspiring Person volgens Fonk Magazine

  In de top 20 van Most inspiring people van 2017 wordt Darja dappere ondernemer genoemd.

  Lees meer
 • 2017: Puurpxl in top 3 bij 50 beste bureaus van Nederland

  Lees meer

Van Gogh Worldwide, uniek online platform met wereldwijde ambitie

Klant
 • RKD
Branche
 • Kunst & Cultuur

Het digitale platform Van Gogh Worldwide met alle wetenschappelijke kennis over het werk van Vincent van Gogh, heeft als doel om kwalitatieve data te presenteren en onderzoekers en kenners met deze kennis te verbinden. Het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis RKD, het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum zijn de founding partners van Van Gogh Worldwide, dat de ambitie heeft om het de facto wereldwijde Van Gogh platform te worden.

Hoe verbinden, presenteren en delen we de kennis en onderzoek naar het werk van Vincent van Gogh

Uitgangspunten

Ontwikkel een innovatief en kwalitatief hoogstaand platform waarop kunsthistorische en materiaaltechnische informatie over het werk van Vincent van Gogh (1853-1890) wordt samengebracht. Het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum beschikken over gedegen informatie over het werk van Van Gogh. RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum beschikken over gedegen informatie over het werk van Van Gogh. Bij de realisatie van het platform werd samengewerkt met musea, particulieren en onderzoeksinstellingen waaronder de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.Wat we deden

Onderzoekers en experts die de website raadplegen komen met een zeer specifiek doel. Het ontwerp van de website werd in korte iteraties gevalideerd met data en gebruikersonderzoek met mensen uit de werkgroep en daarbuiten. Het ontwerp en de implementatie werden getoetst op toegankelijkheidsrichtlijnen. De website is zo effectief mogelijk gemaakt voor onderzoekers en experts die voor specifieke zaken naar het platform toekomen.

Website

Het online platform bevat gegevens van de ruim 1000 schilderijen, tekeningen en prenten van Vincent van Gogh in Nederland.. Van alle werken zijn de objectgegevens, herkomst, tentoonstellings- en literatuurgegevens, briefverwijzingen en materiaaltechnische informatie te raadplegen. Bijzonder is de koppeling naar de brieven van Van Gogh, zodat inzichtelijk is hoe Van Gogh het betreffende werk zelf beschreef. De technische gegevens bevatten verschillende opnames van een werk (zoals de achterkant en strijklichtopnamen) en verwijzingen naar onderzoeksrapporten. Iedere afbeelding kan tot in detail onderzocht worden en het is mogelijk om bijvoorbeeld een foto met een strijklichtopname te vergelijken. Binnen de website kan eenvoudig gezocht worden naar bepaalde werken, zowel op Nederlandse als op Engelse trefwoorden en op oeuvrecatalogusnummers. Ook kunnen zoekresultaten gefilterd worden op categorieën, zoals onderwerp, materiaal en periode van vervaardiging. Van Gogh Worldwide streeft ernaar objectief te zijn: alle wetenschappelijk gepubliceerde onderzoeksresultaten die beschikbaar zijn over de kunstwerken worden weergegeven. In de tweede fase, die begint in 2021, worden ook de werken uit collecties in het buitenland aan het platform toegevoegd. In totaal zijn er zo’n 2000 kunstwerken van Van Gogh bekend.

Linked data

Van Gogh Worldwide voldoet aan de principes en uitgangspunten van het Netwerk Digitaal Erfgoed en Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur. Dit betekent dat informatie vanuit de verschillende bronsystemen als Linked data gepubliceerd wordt en op elkaar aangesloten wordt door middel van het gebruik van thesauri. Op deze manier is de informatie betrouwbaar en altijd up-to-date. Van Gogh Worldwide is bovendien het eerste platform binnen de museale en culturele wereld dat de data conform het Linked Art datamodel publiceert.“Het wordt, zoals te verwachten was, steeds vollediger, en zoveel veelal mooie plaatjes op één plek onder handbereik is heerlijk”

Van Gogh Museum

Samenwerking

Van Gogh Worldwide wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en de Vincent van Gogh Stichting. PUURPXL ontwierp de identity en het digitale platform. LimoenGroen realiseerde het platform en de koppeling met de database van Spinque.

Wij helpen met het bepalen en behalen van online doelstellingen en het delen van kennis en data via digitale platformen. We hebben veel ervaring met het ontsluiten van veelzijdige data en gedigitaliseerd erfgoed.

Partner

LimoenGroen

Ga naar van Gogh Worldwide

Meer weten over deze case?

Darja vertelt je er graag meer over. Bel of mail voor een afspraak.

030 275 89 50